Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca

Opšta stomatologija Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca

Zubni kamenac nastaje očvršćavanjem dentalnog plaka u kojem su prisutne na milijarde mikroorganizama koje izazivaju zapaljenje i povlačenje desni. Treba ga uklanjati po potrebi (dva puta godišnje najčešće) iz preventivnih, higijenskih i estetskih razloga. Uklanja se ultrazvukom. Intervencija je bezbolna.

ZUBNI KAMENAC

Nastaje taloženjem minerala iz pljuvačke u dentalni plak. Na taj način se najčešće na lingvalnoj strani donjih sekutića (površina zuba okrenuta ka jeziku) i bukalnoj strani gornjih molara (površina zuba okrenuta ka obrazu) formiraju čvrste naslage žućkaste boje - zubni kamenac. Kod pušača zubni kamenac je tamnije mrke do crne boje.

U dentalnom plaku i zubnom kamencu su prisutne na milijarde mikroorganizama koje su odgovorne za zapaljenje desni. Takodje kamenac mehanički pritiska gingivu (desni), izazivajući hemodinamske promene i na taj način stvara uslove za nastanak ili pogoršanje već postojećeg gingivitisa (zapaljenje desni).

Zapaljenje desni ukoliko se ne leči zahvata potporni aparat zuba-parodoncijum (organ koji zub fiksira za kost u zubnoj čašici) izazivajući parodontopatiju. Nelečena parodontopatija vodi u klaćenje i ispadanje zuba.

*koliko često treba uklanjati zubni kamenac?
Zubni kamenac se uklanja po potrebi, a to je najčešće 2 puta godišnje. Uklanja se ultrazvučnim instrumentima. Intervencija je bezbolna i ne oštećuje zubnu gleđ.